Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Fericirea hedonicã vs. fericirea eudemonicã
2018/07/03 08:21:27

    Filosofii disting douã tipuri de fericire: cea hedonicã şi cea eudemonicã. Fericirea hedonicã se bazeazã pe plãcerea şi starea de bine subiectivã a individului. Ea este caracterizatã de prezenţa emoţiilor pozitive, gratificarea nevoilor proprii şi lipsa stãrilor negative sau a disconfortului. Achiziţionarea unei maşini sau a unui cadou pentru noi sunt exemple reprezentative pentru aceastã stare. Fericirea eudemonicã vine din urmãrirea unui scop nobil sau din gãsirea unui sens în viaţã. A ajuta pe cineva, a face bine cuiva sau a contribui la dezvoltarea noastrã personalã genereazã acest tip de fericire.

    Emoţiile pozitive au fost asociate cu numeroase beneficii la nivel psihologic, având un rol protector faţã de stres şi diverse tulburãri emoţionale, dar şi la nivel fizic. Rezultatele unui studiu au demonstrat efectele celor douã tipuri de fericire asupra corpului uman, mai exact asupra genelor (Fredrickson, 2013). Cercetãtorii au analizat genele din celulele responsabile cu lupta împotriva infecţiilor din organism.

    Rezultatele au arãtat cã cele douã categorii nu prezintã nici o diferenţã la nivel subiectiv. Ne simţim la fel de fericiţi, fie cã adoptãm o abordare hedonicã sau una eudemonicã. Diferenţele apar însã la nivel genetic. Persoanele cu o înclinaţie mai mare de a face bine, beneficiazã de o capacitate mai accentuatã de a lupta cu infecţiile, în comparaţie cu cei care se concentreazã mai mult pe a-şi gratifica propriile dorinţe. Deşi mintea şi planul emoţional nu fac distinţie între cele douã tipuri de fericire, genomul uman este mai sensibil la calea pe care o urmãm pentru a atinge starea de bine.

    În concluzie, deşi nu existã diferenţe la nivel subiectiv între fericirea hedonicã şi cea eudemonicã, la nivel celular, organismul nostru pare sã beneficieze mai mult din abordarea care presupune a face bine şi a avea un scop nobil.

Adauga un comentariu

Căutare