Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Cum sã gãseşti inspiraţia
2018/10/08 07:29:13

    Pentru a avea inspiraţie, cea mai bunã strategie este sã ne pregãtim mintea sã intre în aceastã stare. Scopul este acela de a slãbi rezistenţele şi barajele cognitive, astfel încât sã ne putem schimba perspectiva asupra lucrurilor din jur.

    Specialiştii din domeniul neuroştiinţelor considerã cã o strategie deosebit de utilã în acest sens este meditaţia. Deşi poate fi un proces frustrant la început, din cauza tendinţei minţii de a zbura în diferite direcţii, meditaţia diminueazã activitatea cortexului prefrontal, care este responsabil cu gândirea raţionalã şi planificarea. Astfel putem accesa noi abordãri şi soluţii inovative.

    Exerciţiul fizic, precum alergarea, pentru cel puţin 30 de minute produce detaşare de gândurile în care suntem blocaţi şi, în acelaşi timp, creşte nivelul de concentrare. Unii dintre cei mai creativi scriitori contemporani spun cã aceastã streategie îi ajutã sã fie mai creativi şi sã gãseascã perspective noi. Un alt exemplu demn de menţionat este Alan Turing, care a gãsit inspiraţia de a descifra encripţiile militare germane în al Doilea Rãzboi Mondial, în timpul unuia din antrenamentele de alergare.

    O altã formã de a atinge inspiraţia este cãlãtoria. Atunci când descoperim alte locuri, ne regãsim într-o posturã în care suntem receptivi la nou şi suntem dornici sã aflãm despre culturi noi, obiceiuri, oameni etc. Facem diverse conexiuni şi putem gãsi perspective diferite, inovatoare.

    În încercarea de a rezolva o problemã, o strategie eficientã este încetinirea procesului. Uneori ajutã sã ne concentrãm pe cu totul altceva, sã culegem noi informaţii şi sã ne lãsãm mintea sã vinã cu o soluţie, fãrã ca noi sã depunem un efort conştient şi voluntar în aceastã direcţie. Deşi nu ne mai gândim la problema în cauzã şi avem altã activitate, creierul nostru lucreazã în acea direcţie şi poate veni cu o idee nouã atunci când ne aşteptãm mai puţin. A persista într-un blocaj ne face sã batem pasul pe loc şi nu ne oferã posibilitatea de a gãsi o perspectivã nouã.

    Brainstormingul este o altã modalitate de a ajunge la o idee inspiratã. Notarea tuturor gândurilor, fãrã a le evalua dupã cât de bune sau eficiente sunt şi recitirea ulterioarã a notiţelor poate duce la perspectiva creativã pe care o cãutam.

    În concluzie, pentru a gãsi inspiraţia este bine sã nu ne mai concentrãm pe situaţia în cauzã, fãcând diverse activitãţi care ne deschid mintea şi ne sporesc creativitatea.

Adauga un comentariu

Căutare