Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Fericirea femeii influenţeazã mai mult relaţia
2017/01/16 09:00:13

    Calitatea unei cãsnicii este deosebit de importantã, deoarece ea oferã un scut protector împotriva stresului. Atunci când deciziile sunt luate în doi, presiunea unei schimbãri sau apariţia unei probleme este mult mai puţin aversivã. Dar un studiu care a analizat 400 de cupluri aratã cã bunãstarea unuia dintre parteneri are o influenţã mai mare asupra calitãţii relaţiei. Se pare cã fericirea soţiei influenţeazã mai mult satisfacţia maritalã, decât fericirea soţului (Carr, 2014). Atunci când ea este mai mulţumitã, şi el este mai mulţumit şi mai împlinit.

    Cercetãtorii au explicat aceste rezultate prin faptul cã femeia, atunci când este fericitã, are tendinţa de a se implica mai mult în relaţie, fãcând diverse lucruri pentru partenerul ei, având astfel o influenţã pozitivã asupra vieţii acestuia. Când bãrbatul este nemulţumit, deseori este mai puţin vocal decât femeia. El nu spune ce îl deranjeazã, iar astfel insatisfacţia lui nu influenţeazã atât de mult calitatea relaţiei sau dispoziţia soţiei. Când partea femininã a cuplului este nemulţumitã, acest fapt se va traduce în diverse discuţii şi comportamente care vor afecta atât partenerul, cât şi întreaga cãsnicie.

    Un alt rezultat al studiului a arãtat cã, atunci când bãrbatul este bolnav, nivelul fericirii soţiei scade. Acest efect nu apare şi atunci când rolurile se schimbã. O posibilã explicaţie în acest sens este faptul cã femeia tinde sã preia atribuţiile soţului atunci când acesta nu le mai poate îndeplini. Dar când se îmbolnãveşte doamna, de cele mai multe ori nu bãrbatul este cel care preia sarcinile, ci copiii. Astfel, nivelul lui de fericire şi confort rãmâne relativ constant, în timp ce schimbãrile pe planul sãnãtãţii afecteazã întotdeauna partea femininã a relaţiei.

    În ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie în cuplu, studiul aratã cã bãrbaţii tind sã fie puţin mai mulţumiţi şi mai fericiţi decât femeile. Explicaţia acestui fenomen ar putea consta în numãrul atribuţiilor soţiei, care este deseori mai mare, precum şi în tendinţa acesteia de a acorda mai multã importanţã detaliilor.

Adauga un comentariu

Căutare