Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Remodelãm amintirile dupã propria imagine
2017/01/23 15:33:57

    Memoria este supusã greşelii. Amintirile noastre nu sunt o înregistrare acuratã a realitãţii, ci un construct al minţii noastre. Avem tendinţa de a ne vedea pe noi înşine într-o luminã pozitivã. Iar evenimentele care contrazic acest portret creat de noi se vor transforma în timp în amintiri uşor distorsionate, astfel încât ele sã susţinã imaginea pe care o avem despre propria persoanã.

    Un argument în favoarea lipsei de acurateţe a memoriei o reprezintã amintirile false. Puteţi face un experiment în acest sens. Citiţi unei persoane o serie de cuvinte aparţinând unei anumite categorii, dar nu includeţi şi denumirea categoriei. Apoi cereţi-i sã îşi aminteascã lista de cuvinte auzitã. Sunt mari şanse ca persoana sã spunã numele categoriei printre cuvintele auzite, deşi acesta nu a fost prezentat.

    Amintirile false sunt erori ale memoriei, care pot sã aparã fie atunci când uitãm sursa unei informaţii (cine a zis un anumit lucru), fie când ne amintim ceva ce nu s-a întâmplat în realitate. Atunci când ne aducem aminte un eveniment din trecut, involuntar reconstituim amintirea astfel încât aceasta sã fie în concordanţã cu felul în care ne vedem pe noi înşine. Acest proces nu este unul deliberat. Nu ne propunem sã distorsionãm amintirea astfel încât ea sã ne valideze imaginea despre noi. Dar în timp, anumite detalii ale evenimentului petrecut se şterg, iar mintea noastrã încearcã sã umple golurile rãmase. Astfel va completa spaţiile goale cu informaţii care confirmã felul în care ne vedem pe noi. Dacã ne considerãm o persoanã bunã, altruistã, vom remodela amintirea astfel încât noi sã ne comportãm într-o manierã pozitivã. Dacã susţinem cã avem o memorie foarte bunã, atunci când uitãm de o întâlnire importantã, este contrazisã imaginea pe care o avem despre noi. Astfel, în timp, amintirea se va transforma treptat, iar în final ne vom aminti cã vina aparţine celeilalte persoane, aceasta schimbând programul stabilit.

    Distorsiunile memoriei nu reprezintã un fenomen negativ. Din contrã, ele pot fi utile atunci când ne amintim mai puţine evenimente negative din cele pe care le-am trãit şi mai multe lucruri pozitive, astfel încât sã facem faţã mai uşor provocãrilor din viaţa noastrã.

Adauga un comentariu

Căutare