Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Cine suferã mai mult dupã o despãrţire – femeia sau bãrbatul?
2017/02/13 09:56:05

    Cercetãrile aratã cã, pânã la vârsta de 30 de ani, o persoanã suferã în medie 3 despãrţiri, dintre care cel puţin una este devastatoare pe plan emoţional. Un studiu din 2015 a analizat aproape 100 de ţãri pentru a vedea diferenţele de gen în ceea ce priveşte despãrţirile (Morris, 2015). Cercetãtorii au fost interesaţi de cine este mai afectat în urma încheierii unei relaţii amoroase: bãrbatul sau femeia.

    Rezultatele aratã cã, la scurt timp dupã o despãrţire, reprezentantele sexului feminin suferã mai mult. Cu timpul, însã, ele se recupereazã aproape complet din punct de vedere emoţional. Imediat dupã separare, bãrbaţii gãsesc diverse modalitãţi de a-şi distrage atenţia, iar aceastã strategie îi ajutã sã sufere mai puţin. Dar cum nu poţi fugi mult timp de sentimentele tale, la un moment dat va trebui sã le înfrunţi. Prin urmare, pe termen lung, bãrbaţii întâmpinã dificultãţi în a depãşi relaţia încheiatã şi se confruntã cu o suferinţã emoţionalã mai puternicã.

    O posibilã explicaţie a acestui fenomen vine din partea psihologiei evoluţioniste. Conform acesteia, femeile au evoluat astfel încât sã investeascã mai mult într-o relaţie decât partenerul, deoarece ele sunt cele care vor trece printr-o sarcinã şi prin procesul de creştere al unui copil. Bãrbatul putea oricând sã plece şi sã nu mai ofere nici un fel de ajutor. Astfel, investiţia biologicã mai mare din partea reprezentantelor sexului feminin a fãcut ca acestea sã fie mai selective, dar şi mai ataşate de partenerul ales. În concluzie, despãrţirea aduce cu sine şi un dezechilibru emoţional mai mare.

    Explicaţia cu privire la suferinţa bãrbaţilor ţine de tendinţa acestora de a cuceri. Pierderea emoţionalã este resimţitã abia atunci când ajung la concluzia cã nu gãsesc o partenerã mai bunã sau cã nu se mai pot întoarce la relaţia anterioarã.

    Aşadar, în urma unei despãrţiri, femeile suferã mai mult pe termen scurt, dar dupã un timp îşi gãsesc echilibrul emoţional, în timp ce bãrbaţii iniţial depãşesc mai uşor momentul, însã pe termen lung ei sunt cei care sunt mai afectaţi pe plan sentimental.

Adauga un comentariu

Căutare