Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Diferenţele de gen în ceea ce priveşte memoria
2017/03/07 08:11:10

    Femeile şi bãrbaţii proceseazã emoţiile diferit, iar acest lucru influenţeazã ulterior ceea ce îşi amintesc.

    Cercetãtorii au vrut sã vadã din ce cauzã femeile au performanţe mai bune la testele de memorie decât bãrbaţii. Participanţilor li s-a prezentat un set de imagini, unele având un conţinut emoţional ridicat, altele fiind neutre. Femeile, spre deosebire de bãrbaţi, au prezentat o stimulare emoţionalã mai mare atunci când au vizionat pozele cu un conţinut emoţional, în special în cazul celor cu valenţã negativã. În ceea ce priveşte imaginile neutre, nu au existat diferenţe de gen.

    Ulterior, li s-a dat un test de memorie. Femeile şi-au amintit un procent mai mare din pozele vizionate, în comparaţie cu bãrbaţii. Memoria doamnelor a excelat în special în cazul imaginilor cu un conţinut emoţional puternic.

    În timp ce erau prezentate pozele, s-a examinat activitatea creierului. Rezultatele au arãtat cã femeile prezentau o activare mai puternicã în special în zonele asociate cu funcţiile motorii, atunci când priveau imagini negative. Concluzia cercetãtorilor a fost cã diferenţele de gen în ceea ce priveşte procesarea emoţiei şi memoria sunt date de mecanisme diferite ale creierului. Aceste rezultate confirmã concluzia studiilor anterioare care aratã cã femeile sunt mai reactive emoţional decât bãrbaţii, iar amintirile sunt puternic influenţate de încãrcãtura lor sentimentalã.

    Tulburãrile precum depresia, stresul post-traumatic şi anxietatea prezintã o frecvenţã mai mare în rândul femeilor. Acest studiu subliniazã importanţa dezvoltãrii unor intervenţii terapeutice care sã ţinã cont de diferenţele de gen.

Adauga un comentariu

Căutare