Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Vârsta schimbã percepţia asupra fericirii
2017/04/03 06:54:25

    Odatã cu înaintarea în vârstã, tindem sã ne bucurãm mai mult de experienţele de zi cu zi. Când suntem tineri, în schimb, ne orientãm mai mult înspre trãiri puternice şi experienţe ieşite din comun.

    Un studiu recent a evaluat 200 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 79 de ani, încercând sã afle ce anume îi face fericiţi (Bhattacharjee şi Mogilner, 2014). Subiecţii au fost întrebaţi despre experienţe cotidiene, dar şi despre evenimente extraordinare. Trãirile ieşite din comun au o frecvenţã mai redusã şi se referã la o excursie exoticã, achiziţia unei maşini scumpe, sãritul cu paraşuta, o petrecere extravagantã etc. Experienţele comune cuprind micile plãceri ale vieţii, precum o masã în familie, o plimbare în parc, compania persoanelor apropiate, practicarea unui hobby etc.

    Rezultatele studiului au arãtat cã participanţii se bucurã de o mulţime de activitãţi, fie ele comune sau extraordinare. Tinerii tind sã caute în special experienţele ieşite din comun, definindu-se pe baza acestora şi cuantificându-şi evoluţia în viaţã luându-le ca repere. Însã pe mãsurã ce înaintãm în vârstã, apare tendinţa de a ne orienta spre bucurii cotidiene, de a le acorda o semnificaţie mai mare şi de a gãsi mai multã satisfacţie în acestea.

    Cercetãtorii considerã cã numãrul anilor pe care îi mai avem de trãit influenţeazã felul în care ne raportãm la trãirile cotidiene, precum şi la cele ieşite din comun. Cele din urmã par sã le eclipseze pe primele atunci când avem toatã viaţa înainte şi lumea pare sã nu aibã limite. Pe mãsurã ce anii trec şi conştientizãm iminenţa sfârşitului, începem sã oferim mai multã valoare bucuriilor de zi cu zi.

    În concluzie, este important sã savurãm fiecare experienţã, fie ea comunã sau extravagantã. Momentele trec repede şi nu se mai întorc niciodatã. A gãsi satisfacţie şi bucurie în orice ne înconjoarã, în orice trãire, este o abilitate pe care meritã sã o exersãm şi sã o dezvoltãm.

Adauga un comentariu

Căutare