Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Cum transformãm greşelile în ceva pozitiv
2017/11/14 07:43:33

    Atunci când facem o greşalã suntem supãraţi şi deseori încercãm sã evitãm în viitor nu doar eroarea comisã, ci şi situaţia în care ea a apãrut. Dar avem nevoie de greşeli pentru a învãţa din ele şi pentru a ne dezvolta. Cecetãtorii din domeniul neuroştiinţelor au descoperit cã putem avea emoţii pozitive dupã sãvârşirea unei greşeli, dacã ne dãm posibilitatea de a reflecta asupra ei.

    Participanţii la studiu au rãspuns la un set de întrebãri, oferind uneori varianta corectã, iar alteori cea greşitã. Când rãspunsul nu era bun, subiecţii aveau emoţii negative şi li se activa zona creierului asociatã cu evitarea. Ulterior, cercetãtorii le-au oferit posibilitatea de a reflecta asupra greşelii. Au observat astfel apariţa sentimentelor pozitive şi activarea regiunii asociatã cu recompensele.

    Rezultatele studiului au demonstrat cã, dacã ne oferim şansa de a reflecta asupra greşelilor noastre, putem transforma emoţiile negative în unele pozitive, iar acest lucru ne ajutã ca pe viitor sã nu evitãm situaţia în cauzã, ci sã perseverãm (Palminteri, 2015).

Adauga un comentariu

Căutare