Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Lipsa de somn diminueazã abilitãţile sociale
2017/11/20 06:01:21

    Capacitatea de a recunoaşte emoţiile altei persoane, analizând expresia facialã a acesteia, este deosebit de importantã, deoarece ea influenţeazã decizia de a interacţiona sau nu cu acel individ. Comportamentul nostru, la rândul lui, va determina reacţia celuilalt şi interacţiunea cu noi.

    Un studiu recent a comparat un grup de persoane odihnite cu un grup care a fost treaz timp de 24 de ore, descoperind cã cei care au fost expuşi deprivãrii de somn au avut performanţe scãzute în interpretarea acuratã a expresiilor faciale (Goldstein-Piekarski, 2015). A nu beneficia de suficiente ore de somn duce la o supraestimare a ameninţãrii percepute.

    Cercetãtorii au demonstrat cã efectele apar şi la nvelul creierului, care nu face diferenţa între expresiile prietenoase şi cele ameninţãtoare. Subiecţii deprivaţi de somn au interpretat feţele neutre şi chiar cele binevoitoare ca fiind negative. În schimb, cu cât e mai mare nivelul de odihnã, cu atât creşte acurateţea în interpretarea emoţiilor exprimate. Aceste rezultate explicã de ce persoanele care dorm puţin se simt mai singure şi sunt mai puţin sociabile.

Adauga un comentariu

Căutare