Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Cea mai importantã întrebare din viaţa ta
2018/01/08 13:38:47

    Toatã lumea vrea sã se simtã bine, sã ducã o viaţã frumoasã şi uşoarã, sã arate perfect, sã aibã bani, sã fie respectatã, sã aibã o carierã strãlucitã, sã se bucure de relaţii frumoase, sã aibã succes sau sã fie admiratã. Este uşor sã îţi doreşti toate aceste lucruri. Dacã întrebãm pe cineva „ce îţi doreşti de la viaţã?”, cel mai des primim rãspunsul „vreau sã fiu fericit, sã am o familie şi un job bun”. Dar acest rãspuns este vag şi general. Visãm deseori la ceea ce am putea avea, dar rareori ne gândim la efortul necesar pentru a obţine acele lucruri. Deoarece nimic nu e gratis.

    Ce eşti dispus sã sacrifici pentru ceea ce îţi doreşti? Ce fel de efort eşti dispus sã faci pentru a ajunge acolo unde vrei? Ce durere îţi doreşti în viaţa ta? Aceste întrebãri sunt predictori mai buni ai reuşitei în viaţã şi ai traseului pe care îl vom urma.

    Mulţi oameni îşi doresc sã aibã succes şi bani, fãrã sã fie dispuşi sã lucreze 10-12 ore pe zi, sã renunţe la o parte din timpul liber sau la gratificarea anumitor plãceri. A aştepta sã ai ceva ce alţii nu au, fãrã sã faci ceva ce alţii nu fac, fãrã a sacrifica nimic în schimb, este o expectanţã nerealistã.

    Multe persoane doresc relaţii fericite sau o familie unitã, fãrã sã fie dispuşi sã treacã prin momente grele, prin procesul de negociere sau de rezolvare de conflicte. Ne aşteptãm ca iubirea dintre douã persoane sã fie suficientã şi sã rezolve singurã toate obstacolele. Vrem o relaţie ca în filme, în care totul e mereu frumos şi roz, fãrã a depune vreun efort în aceastã direcţie.

    Evitãm efortul, evitãm riscul şi sacrificiul şi ne complacem în zona de confort. Rãmânem la întrebarea „cum ar fi dacã...?”, fãrã a avea curajul de a testa în realitate. Scãdem standardele şi aşteptãrile, pentru cã e prea greu sã muncim pentru ceea ce ne dorim cu adevãrat. Anii trec, iar nemulţumirile se adunã. Şi poate vine o zi în care facem bilanţul vieţii noastre şi realizãm cã nu suntem nici pe departe acolo unde am fi vrut sau acolo unde visam când eram mici. Poate ne întrebãm ce nu a mers bine sau cum am ajuns aici. Poate ne consolãm cu explicaţia cã aşa e viaţa, atât are ea de oferit, iar visele noastre erau doar copilãrii, rezultatul unei minţi fragede şi neexperimentate.

    Fericirea pe care ne-o dorim presupune efort şi muncã. Nu este ceva gata fãcut. Ţine de noi sã o construim. Cu mici variaţiuni, fericirea tututror oamenilor aratã la fel. Visãm aproximativ aceleaşi lucruri. Dar diferenţa nu apare la nivelul dorinţelor, ci la nivelul frustrãrii şi al emoţiilor negative pe care suntem dispuşi sã le trãim pentru a obţine ceea ce ne dorim.

    Multã lume vrea sã arate bine, sã aibã un fizic de invidiat şi o sãnãtate bunã. Dar de cele mai multe ori toate acestea vin cu ore de sport şi cu o planificare atentã a alimentaţiei. Cât eşti de dispus sã depui efort fizic, sã suporţi dificultatea şi frustrarea antrenamentelor, sã simţi cum îţi tremurã fiecare muşchi, sã nu renunţi când e extrem de greu, sã tragi de tine în momentul în care simţi cã nu mai poţi, sã rezişti tentaţiilor alimentare, sã dormi cu o orã mai puţin pentru a merge la sport, sã lucrezi mult pentru rezultate mici, sã le cumulezi şi apoi sã le menţii?

    Multe persoane doresc sã fie independente din punct de vedere financiar sau sã deţinã propria afacere. Dar majoritatea pierd din vedere cã acesta e un drum care presupune sacrificiul de a munci extrem de mult, de a depãşi 8 ore de lucru într-o zi, de a-ţi asuma riscuri şi a te lupta cu incertitudinea şi cu eşecul repetat. Şi toate acestea, fãrã a avea vreun moment garanţia cã succesul va apãrea.

    Citim sau auzim sfatul „trebuie doar sã vrei suficient de mult”. Dar toţi vrem ceva mult, fie cã e vorba de familie, aspectul fizic, carierã sau bani. Diferenţa apare în cât de mult vrem sacrificiul şi efortul pe care îl presupun toate acestea. Întrebarea pe care ar trebui sã ne-o adresãm este „vrei un anumit lucru, chiar dacã procesul de a-l obţine este foarte dificil?”.

    Pentru a afla mai multe despre o persoanã, putem înlocui întrebarea „ce anume îţi doreşti?” cu „ce efort şi suferinţã îţi alegi?”. În prima situaţie, rãspunsurile sunt similare. Diferenţa dintre oameni şi realizãrile lor apare la a doua întrebare. Aceasta e cea care ne poate schimba viaţa. Ea face departajarea între persoanele care îşi realizeazã visul şi cele care nu.

    Uneori credem cã ne dorim anumite lucruri, însã în realitate nu ni le dorim cu adevãrat. Ne îndrãgostim de visul nostru, dar nu şi de procesul de a ajunge acolo. Vrem recompensa, dar nu şi efortul. E important sã ne alegem bãtãliile. Ne place sã urcãm pe munte sau doar imaginea pe care o avem acolo sus? În viaţã nu putem lua telecabina. Nu existã calea uşoarã.

    Suntem definiţi de valorile pentru care suntem dispuşi sã luptãm, nu de cele pe care le avem doar la nivel declarativ. Persoanele cãrora le place efortul depus la salã sunt cele care ajung sã obţinã fizicul pe care şi-l doresc. Cei care se bucurã şi apreciazã orele lungi de muncã, de frustrare şi incertitudine, sunt cei care au succes pe plan profesional. Persoanele care tolereazã disconfortul unui conflict, discutã, cautã soluţii şi recurg la compromis, fãrã a renunţa când dau de probleme, sunt cele care se bucurã de o relaţie fericitã.

    Suntem definiţi de bãtãliile pe care le alegem, iar succesul nostru este determinat de suferinţa şi efortul pe care suntem dispuşi sã le tolerãm, nu de bucuriile pe care vrem sã le trãim.

Adauga un comentariu

Căutare