Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Gelozia nu e o dovadã a iubirii
2018/02/05 11:12:02

    Gelozia reprezintã o problemã majorã în relaţiile de cuplu, fiind o sursã constantã de nemulţumire, conflicte şi suferinţã. Deseori se spune cã gelozia apare din dragoste şi din emoţiile puternice faţã de cealaltã persoanã. Acesta este un mit.

    Studiile din domeniul psihologiei aratã cã urmãtoarele trãsãturi ale persoanei geloase sunt asociate cu aceastã emoţie negativã: stima de sine scãzutã, neuroticismul (tendinţa de a avea stãri emoţionale negative, anxioase), sentimente de insecuritate şi posesivitate, dependenţa de cealaltã persoanã, sentimentul de inadecvare în relaţie (teama de a nu fi suficient de bun pentru partener) şi un stil de ataşament anxios (teama de abandon). Toate aceste caracteristici ţin de persoana geloasã, nu de partener sau de iubirea pe care o are faţã de acesta. Evident, cazul infidelitãţii este o situaţie aparte, deoarece aceasta presupune motive clare de a nu avea încredere. Însã dacã gelozia este nejustificatã, ea ţine de persoana care simte aceastã emoţie.

    Dacã partenerul tãu se confruntã cu sentimente de gelozie, cea mai bunã abordare este sã nu iei vina asupra ta. Este important sã înţelegi cã în spatele acestei manifestãri stã o formã de insecuritate. Prin urmare, cea mai eficientã strategie este sã încerci sã îl linişteşti şi sã îl asiguri de sentimentele tale şi de angajamentul tãu în relaţie. Studiile aratã cã cei care rãspund la gelozia partenerului prin înţelegere, afecţiune şi reasigurãri se bucurã de o relaţie mai stabilã şi mai fericitã.

    Dacã tu esti persoana care simte gelozie, este important sã eviţi situaţiile care ar putea crea suspiciuni nefondate. Cu cât cauţi mai mult prin telefonul sau laptopul partenerului, cu atât sunt şanse mai mari sã gãseşti motive false de îngrijorare, interpretând lucrurile într-o manierã negativã, distorsionatã. Acest lucru te va face mai suspicios şi vei avea tendinţa de a-ţi spiona şi mai mult partenerul. Dacã nu vei gãsi nimic ce ai putea interpreta, te vei linişti pentru moment. Dar dupã o perioadã, vei avea nevoie de aceeaşi strategie pentru a-ţi calma suspiciunile. Prin urmare, vei cãuta din nou. Verificarea va duce inevitabil la verificare, creând un cerc vicios de nesiguranţã şi emoţii negative.

    Lucreazã cu tine însuţi. Lucreazã sã îţi construieşti atât încrederea în tine, cât şi în relaţie. Discutã cu partenerul tãu despre temerile pe care le ai. Abordeazã un ton calm, fãrã sã acuzi sau sã foloseşti ironia. Spune-i cã ai nevoie de înţelegere şi reasigurãri. Dacã gelozia rãmâne o problemã, chiar şi dupã aceste discuţii, apeleazã la un psihoterapeut cognitiv-comportamental, care te va învãţa cum sã îţi combaţi gândurile negative şi sã gãseşti starea de linişte, astfel încât sã te poţi bucura de relaţia pe care o ai.

Adauga un comentariu

Căutare