Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Creierul tãu vede lucruri pe care tu nu le vezi
2018/03/05 12:02:32

    Creierul proceseazã stimuli vizuali, chiar dacã noi nu percepem în mod conştient existenţa lor. Participanţilor la studiu li s-au arãtat o serie de imagini formate din siluete negre. O parte din acestea ascundeau, în spaţiile albe, formele unor obiecte reale. În timp ce subiecţii observau pozele, activitatea cerebralã a fost monitorizatã cu ajutorul unei encefalograme.

    Existã o semnãturã distinctã a creierului atunci când proceseazã un stimul cunoscut, care apare la aproximativ 400 milisecunde dupã afişarea imaginii. Aceasta este numitã N400 şi a fost urmãritã de cãtre cercetãtori, pentru a verifica dacã au fost recunoscute formele ascunse. N400 nu apare atunci când formele albe nu reprezintã un obiect cunoscut.

    Participanţii nu au fost conştienţi de existenţa formelor ascunse în spaţiile albe. Cu toate acestea, rezultatele encefalogramei aratã cã ele au fost procesate şi recunoscute de cãtre creier. Acest studiu aratã cã existã o activitate cerebralã deosebit de intensã, însã numai o parte din aceste procesãri intrã în sfera conştiinţei. Astfel, chiar şi atunci când mergem pe stradã, ochii noştri percep o mulţime de stimuli, pe care creierul îi recunoaşte, însã noi nu suntem conştienţi de prezenţa lor.

Adauga un comentariu

Căutare