Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Ce rãmâne dupã pierderea amintirilor?
2018/06/18 11:02:33

    Persoanele care suferã de Alzheimer îşi pierd treptat amintirile, nemaiputându-se baza pe memorie. Dar ce se întâmplã cu viaţa lor din punct de vedere emoţional? Un studiu din 2014 a analizat ce le rãmâne pacienţilor cu Alzheimer dupã ce îşi pierd amintirile (Guzmán-Vélez, 2014). Cercetãtorii au descoperit cã, deşi aceste persoane nu îşi mai amintesc vizitele familiei şi a persoanelor dragi, efectul acestora asupra stãrii lor emoţionale persistã, chiar şi dupã ce amintirea a dispãrut.

    Timp de 20 de minute, un grup de persoane cu Alzheimer a vizionat fie un filmuleţ trist, fie unul vesel, iar apoi s-a analizat starea emoţionalã produsã de acesta. Dupã 5 minute s-a dat un test de memorie, pentru a verifica dacã îşi amintesc informaţii din ceea ce au urmãrit. Aşa cum era de aşteptat, participanţii nu şi-au amintit multe detalii sau chiar nici unul din filmarea prezentatã, iar o persoanã nu mai ştia cã a vãzut un video.

    Cu toate cã amintirea a fost deterioratã, persoanele implicate în studiu au fost vesele sau triste, în funcţie de natura filmului urmãrit, pentru cel puţin 30 de minute dupã vizionare. Sentimentele de tristeţe au durat mai mult în cazul participanţilor care îşi aminteau mai puţine informaţii despre ceea ce au vãzut.

    Acest studiu aratã cã, deşi memoria este deterioratã, viaţa emoţionalã a persoanelor cu Alzheimer este intactã. Aşadar acţiunile îngrijitorilor sau a familiei conteazã şi au un efect deosebit de important, deşi amintirea acestora se pierde. Generarea emoţiilor pozitive, prin vizite, interacţiuni sociale, glume, exerciţii, dans, muzicã sau servirea mâncãrii preferate, este deosebit de beneficã pentru creşterea calitãţii vieţii pacienţilor cu Alzheimer.

Adauga un comentariu

Căutare