Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Sfaturile nu funcţioneazã
2018/06/25 08:29:22

    Oamenilor le place sã dea sfaturi altor oameni, fie cã este vorba despre cum sã îţi creşti copilul, cum sã te comporţi cu familia sau prietenii, ce sã mãnânci, cum sã duci o viaţã sãnãtoasã, cum sã te dezvolţi pe plan profesional, ce filosofie de viaţã sau credinţã sã adopţi, de unde sã îţi faci cumpãrãturile etc. Majoritatea persoanelor au o pãrere şi, evident, considerã cã este cea mai validã şi cea mai bunã. Problemele apar însã atunci când ele încearcã sã îşi impunã punctul de vedere în faţa altora.

    Oferirea unui sfat, în special când acesta nu este cerut, nu are nici un rezultat. În ciuda faptului cã sfaturile sunt susţinute de argumente şi dovezi, interlocutorul este cel mai frecvent agasat de intervenţie. Rãspunsul lui va consta fie în a riposta, fie în a asculta discursul, aşteptând sã se termine şi sã scape. Sunt foarte mici şansele sã aparã schimbarea comportamentalã pe care o doreşte cel care a iniţiat discuţia.

    Nu doar cã sfaturile nu funcţioneazã, dar ele pot avea un efect total opus, determinând persoana cãreia îi sunt oferite sã rãmânã mai fermã pe poziţia adoptatã anterior. Acest fenomen este posibil sã aparã din cauza faptului cã avem nevoie de libertatea de decizie. Iar când cineva ne spune cum sã gândim, cum sã acţionãm sau sã ne trãim viaţa, avem tendinţa de a rãspunde cu scepticism, activându-ne mecanismele defensive. În fond, cineva tocmai ne spune cã raţionamentul nostru şi deciziile pe care le luãm sunt greşite.

    Dar dacã sfaturile nu funcţioneazã, ce anume produce efectul scontat? Cercetãrile ştiinţifice au demonstrat cã nimic nu este mai puternic decât exemplul personal. Observarea comportamentului altei persoane, precum şi a consecinţelor pe care acesta le produce, pare sã fie cea mai bunã strategie de a influenţa pe cineva. Atunci când vedem cã cineva are un mod de viaţã sãnãtos, iar rezultatele nu întârzie sã aparã, sunt mai mari şansele sã ne schimbãm stilul de gândire, deciziile şi acţiunile.

    În concluzie, dacã vrei sã ajuţi pe cineva, nu oferi sfaturi inutile. Aşa cum spunea Mahatma Gandhi, „fii tu însuţi schimbarea pe care vrei sã o vezi în lume”.

Adauga un comentariu

Căutare