Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov

Empatia cognitivã şi empatia emoţionalã
2018/08/28 06:37:26

    Existã douã tipuri de empatie: cea cognitivã şi cea emoţionalã. Prima categorie se referã la înţelegerea felului în care gândesc ceilalţi, precum şi a sentimentelor acestora, fãrã o implicare emoţionalã. Exemple în acest sens se regãsesc în rândul reprezentanţilor medicali sau a negociatorilor.

    Empatia emoţionalã presupune trãirea perspectivei şi a emoţiilor altuia. Persoanele care prezintã aceastã caracteristicã au tendinţa de a trãi sentimente puternice sau chiar a plânge atunci când întâlnesc o poveste emoţionantã şi se sperie relativ uşor urmãrind un film de groazã. Abilitatea de a simţi ceea ce simte altcineva oferã o conexiune socialã mai strânsã cu cei din jur. Aceste persoane trebuie sã fie atente la contagiunea emoţionalã şi sã nu se lase afectate de problemele celorlalţi.

    Studiile din domeniul neuroştiinţelor au descoperit cã existã diferenţe la nivelul creierului între persoanele care sunt empatice din punct de vedere cognitiv şi cele care sunt empatice din punct de vedere emoţional. O întrebare la care ştiinţa trebuie sã rãspundã în viitor ţine de mãsura în care se poate dezvolta sau pierde aceastã abilitate. Se poate ca, prin exerciţiu, sã accentuãm un anumit tip de empatie, care e mai puţin dezvoltat? Dar dacã ne naştem cu aceastã trãsãturã, poate fi ea pierdutã dacã nu o folosim?


Nume:

Comentariu:
CAPTCHA ImageReload Image Enter Code*:
Căutare