Andra Diaconu, psihoterapeut
"Spre deosebire de șah, în viață jocul continuă și după mat."
Isaac Asimov


Terapie de grup asistatã de animale pentru anxietatea socialã (2017-05-10)


Îţi e teamã sã vorbeşti în public sau sã vorbeşti cu alte persoane pentru cã ai putea sã te bâlbâi, sã te blochezi sau sã spui o prostie? Îţi e teamã sã nu fii judecat/ã sau criticat/ã de ceilalţi? Ai vrea sã faci cunoştinţã cu oameni noi, dar îţi e teamã sã nu fii respins/ã? Simţi cã te roşeşti, transpiri, tremuri sau îţi bate foarte tare inima atunci când vorbeşti cu alte persoane? Crezi cã ceilalţi vor râde de tine şi îşi vor face o impresie proastã? Simţi cã nu poţi sã te uiţi în ochii unei persoane atunci când aceasta vorbeşte cu tine? Te simţi inconfortabil în situaţii sociale? Dacã rãspunsul tãu este „Da” la una sau mai multe din aceste întrebãri, este foarte probabil sã suferi din cauza anxietãţii sociale. Anxietatea socialã este una dintre cele mai frecvente tulburãri, afectând numeroase aspecte ale vieţii, precum planul emoţional, mediul academic sau profesional, relaţionarea cu ceilalţi şi chiar petrecerea timpului liber. Terapia cognitiv-comportamentalã s-a dovedit deosebit de eficientã în tratarea anxietãţii sociale. Deşi principalul simptom este teama de a interacţiona cu alte persoane, terapia de grup oferã participanţilor şansa de a conştientiza cã nu sunt singuri în aceastã luptã, cã nu sunt ciudaţi şi nu e nimic în neregulã cu ei. Deseori participanţii sunt surprinşi când aflã cã şi alţii au exact aceleaşi dificultãţi ca şi ei. Mai mult decât atât, terapia de grup oferã oportunitatea de a discuta deschis despre problemele cu care se confruntã, despre stãrile şi gândurile pe care le au, fãrã sã fie judecaţi, criticaţi sau ridiculizaţi. La încheierea programului, mulţi participanţi declarã cã, deşi iniţial erau foarte speriaţi de ideea de terapie de grup, acum se bucurã cã au luat decizia de a participa, vãzând îmbunãtãţiri considerabile pe parcurs şi creând legãturi strânse de prietenie cu ceilalţi membri. Încurajãrile şi suportul din partea celorlaţi participanţi, precum şi observarea progreselor acestora, reprezintã o motivaţie deosebit de puternicã spre schimbare şi spre învingerea anxietãţii sociale. Prezenţa unui câine de terapie reduce anxietatea şi stresul resimţit şi reprezintã un factor motivator pentru participanţi. Câinele schimbã focusul de pe stãrile şi gândurile participantului şi îl mutã pe interacţiunea dintre ei doi. Astfel, orice progres pare mai uşor şi se materializeazã printr-un joc. Literatura de specialitate aratã cã deseori este mai uşor sã stabilim o legãturã cu un animal, decât cu o fiinţã umanã. Spre deosebire de majoritatea persoanelor, un necuvântãtor este indiferent faţã de poziţia socialã, statutul financiar sau abilitãţi sociale. Un câine iubeşte şi acceptã necondiţionat, fãrã sã judece sau sã critice.


PROGRAM: Înainte de începerea şedinţelor de grup, va exista o şedinţã individualã, de evaluare, care va fi stabilitã de comun acord, dupã înscrierea participantului. Programul va consta din 12 şedinţe de terapie de grup asistatã de animale, o datã pe sãptãmânã, timp de 2 ore. Dupã 1 sau 2 luni se va face o şedinţã de follow-up. Şedinţele vor fi susţinute de: Psihoterapeut Andra Diaconu Conductor canin: George Mosoia Câine de terapie: Bes


Locație: Sediul Dog Assist – str. Mãceşului, nr 16


Preț: - Preţul programului este 50 RON / şedinţã, incluzând cele 12 şedinţe de terapie de grup asistate de animale. GRATUIT – o şedinţã individualã de evaluare + o şedinţã de grup de follow-up dupã încheierea programului.


Modalitãţi de platã:
-Plata se poate realiza integral la şedinţa de evaluare sau în douã tranşe, la şedinţa de evaluare şi la prima şedinţã de grup.